У кожного народу стільки неба над головою - скільки землі під ногами!

Міжнародна

асоціація україністів

 

 mau-nau@ukr.net

написати листа

 

International association
 of Ukrainian studies

Головна Новини Про МАУ Конгреси МАУ Національні асоціації україністів

Україністика у світі Конференції Родом з України Контакти

 

 

 

19 травня 2009 року відбулась неофіційна зустріч президента Міжнародної асоціації україністів (МАУ) акад. Г.А. Скрипник з членом Американської асоціації україністів (American Association for Ukrainian Studies), її президентом у 2001 – 2006 роках, проф. Мирославою Знаєнко, а також з Юліаном Китастим, що представляє в США українську музику.

 Під час зустрічі Г.А. Скрипник підняла питання реалізації видання «Історії зарубіжної україністики» та  енциклопедичного довідника «Українська діаспора у світі». За словами пані Скрипник зарубіжна україністика на сучасному етапі помітно відрізняється від попередніх періодів свого становлення, у першу чергу тим, що переживає час зміни поколінь та все частіше стає предметом зацікавлення іноземних дослідників у контексті стратегічних завдань держави, яку вони представляють. Відтак, на даному етапі особливо  актуальним є питання збереження усього масиву україністичних досліджень, здійснених  представниками старшого покоління. Саме таким є основне завданням нових проектів МАУ – максимально акумулювати такі матеріали, оформивши їх у вигляді фахових видань.     

Проф. Мирослава Знаєнко погодилась, що створення такої праці є саме на часі. Однак, наголосила на необхідності у першу чергу узгодити ряд організаційних питань:

  1. Підготувати списки україністів у світі для кращого поінформування колег та загалом для того, щоб сприяти україністам з різних країн в налагодженні контактів.

  2. Обновити веб-сторінку МАУ – видалити неточності, застарілу інформацію, краще висвітлити подачу матеріалів, зокрема тих, що стосуються структури МАУ та змін у ній по кожному конгресу (в тому числі – резолюції). По можливості, матеріали на сайті подавати українською та англійською мовами, що згідно статуту є робочими мовами асоціації. Дати посилання на колишню РАУ (Республіканську асоціацію україністів). У цьому ж зв’язку – диференціювати роботу МАУ та НАУ (національних асоціацій україністів). На технічному рівні, в межах веб-сторінки, розробити посилання на веб-сайти інших національних асоціацій (якщо такі є).

  3. Подати коротку інформацію про МАУ, підкресливши аспекти міжнародного та федеративного характеру цієї громадської організації: можливість обирати президентів з інших країн, перспектива проведення конгресів за рубежем, співпраця з іншими національними організаціями україністів.

  4. Заздалегідь, не пізніше як за пів року до дати проведення чергового конгресу надсилати запрошення.

  5. Щодо проведення самих конгресів – змінити їх формат. Для цього взяти за зразок практику проведення аналогічних заходів закордоном, де акцент зроблено на дискусійній частині засідань.

  6. Окремо слід зауважити транслітерацію, якою здійснюється внутрішнє листування між МАУ з його членами за кордоном.  

Крім цього, пані Знаєнко відзначила, що МАУ повинна популяризувати україністику не тільки на академічному рівні, але й для фахівців широкого профілю.

 Юліан Китастий також  висловив надію, що МАУ зверне увагу на діяльність не лише науковців, але й тих, хто популяризує  українську культуру за кордоном та надасть їм можливість через свій Інтернет ресурс дізнаватися про цікаві для них події в різних країнах світу.

Щодо зауважень п. Знаєнко, вчений секретар МАУ Б.Дуда та виконавчий секретар О.Ямборко надали роз’яснення:

  1. Списки членів національних асоціацій україністів перебувають на стадії уточнення і невдовзі відображатимуться на веб-сторінці МАУ.

  2. З технічних причин веб-сторінка МАУ функціонувала неефективно, останнім часом  вона активно оновлюється і висловлені побажання враховуються. З цією метою п. Знаєнко було запропоновано зустрітися з розробником веб-сторінки.

  3. Інформація на веб-сторінці МАУ щодо історії, структури МАУ поповнюється по мірі опрацювання матеріалів.

  4. Висловлені побажання щодо організації та формату проведення конгресів і конференцій під егідою МАУ будуть прийняті до уваги під час їх підготовки.

Наприкінці зустрічі пані Скрипник передала у дарунок гостям видання, очолюваного нею Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М.Т. Рильського:   «Українські народні думи» (в друкованому примірнику та на електронному носії), видання «Українське декоративне мистецтво» і «Українське образотворче мистецтво» на компакт-дисках.    

 

 

 
Besucherzahler plentyoffish
счетчик посещений

Головна Новини Про МАУ Конгреси МАУ Національні асоціації україністів

Україністика у світі Конференції Родом з України Контакти