У кожного народу стільки неба над головою - скільки землі під ногами!

Міжнародна

асоціація україністів

 

 mau-nau@ukr.net

написати листа

 

International association
 of Ukrainian studies

Головна Новини Про МАУ Конгреси МАУ Національні асоціації україністів

Україністика у світі Конференції Родом з України Контакти

 

 

Міжнародна асоціація україністів глибоко сумує  з приводу непоправної втрати, якої зазнала українська наукова спільнота з відходом у вічність визначного українського вченого, громадського діяча, академіка НАН України Ярослава Дмитровича Ісаєвича.

Ярослав Ісаєвич – видатний український історик, доктор історичних наук, академік НАН України (1992) – народився 7 березня 1936 р. в с. Верба Рівненської обл. 1957 р. закінчив Львівський державний університет ім. І.Франка, викладав у Львівському університеті, Івано-Франківському педагогічному інституті, університеті Києво-Могилянська академія. Вчений європейського рівня Я.Ісаєвич виступав з лекціями в університетах Польщі, США, Канади, Німеччини, Австралії, Японії та інших країн. 1993 р. Я.Ісаєвич був обраний почесним доктором Гродненського університету ім. Янки Купали, а в 1994 р. – іноземним членом Польської академії наук. Від 1990 р. він – член-кореспондент, від 1992 р. – академік Національної академії наук України. У 1993–1998 рр. академік Я. Ісаєвич керував Відділенням історії, філософії та права НАН України.

З 1989 р. Я. Ісаєвич працював на посаді директора Інституту українознавства імені Івана Крип’якевича. Найбільші наукові здобутки вченого – в царині досліджень історії Галицько-Волинської держави, спадщини Юрія Дрогобича, історії українських братств XVI–XVIII ст. та українського книговидання.

1989 р. Я. Ісаєвич брав участь в установчій конференції Міжнародної асоціації україністів (МАУ) в Італії, ініціював створення Міжнародної асоціації україністів. З 1993–1999 рр. – академіка Я.Ісаєвича обрано її президентом.

Я. Ісаєвич також спричинився до відродження Наукового товариства ім. Шевченка в Україні. Він брав участь у нарадах Ініціативної групи з відродження НТШ, Установчих зборах НТШ у Львові в жовтні 1989 р., а в березні 1992 р. обраний до складу першого корпусу 32 дійсних членів НТШ. У 1989 р. і протягом кількох наступних років наукова громада обирала Я.Ісаєвича заступником голови НТШ.

Вчені-україністи світу висловлюють глибокі співчуття родині з приводу непоправної втрати. Світла та вічна пам’ять дорогому колезі та видатному українському вченому – Ярославу Ісаєвичу!


 
Besucherzahler plentyoffish
счетчик посещений

Головна Новини Про МАУ Конгреси МАУ Національні асоціації україністів

Україністика у світі Конференції Родом з України Контакти