У кожного народу стільки неба над головою - скільки землі під ногами!


Міжнародна асоціація україністів


Національна асоціація україністів


Київ, Україна

 mau-nau@ukr.net

написати листа

International association
of Ukrainian studies

National association of Ukrainian studies
Kyiv, Ukraine

Головна | Новини | Про МАУ | Конгреси МАУ | Національні асоціації україністів

Україністика у світі | Конференції | Родом з України | Видання МАУ

Нові видання з україністики | Контакти

 


26 травня 2015 року в конференц-залі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені М. Т. Рильського НАН України відбулася робоча нарада МАУ, присвячена організаційним питанням. У нараді взяли участь: Президент Міжнародної асоціації україністів Міхаель Мозер, Голова НАУ Леся Мушкетик, Голова Канадської асоціації україністів Сергій Єкельчик, завідувач відділу зарубіжної фольклористики  ІМФЕ Лариса Вахніна, провідний науковий співробітник  ІМФЕ Валентина Борисенко, провідний науковий співробітник  Інституту мовознавства Віра Франчук, учений секретар НАУ Галина Бондаренко, секретар НАУ Ірина Огієнко.

Засідання відкрив Міхаель Мозер, який запропонував обговорити поточні справи Асоціації, а також підготовку до наступного Конгресу. Учений проаналізував  проведення попереднього, Восьмого конгресу, звернувши увагу на  позитивні моменти і  недоліки в його перебігу, зокрема на недостатню кількість учасників із Західної Європи, пояснивши це запізним інформуванням. Тому Мозер наголосив на завчасній підготовці наступного форуму, його покроковій організації, вчасному інформуванні  гостей з  країн Європи і Америки, які  вже неодноразово цікавилися терміном його проведення. Незважаючи на складність сучасної української ситуації, Конгрес варто починати готувати вже зараз. На думку М. Мозера, буде логічним провести його у жовтні 2013 року, в Києві. І хоча є пропозиції  щодо організації зібрання  поза межами України, він цю думку не поділяє з кількох причин, зокрема це організаційні складнощі тощо.  Мозер заохотив учасників засідання поділитися думками з цього приводу.

Президент подякував колегам з Національної асоціації за вдале інформаційне наповнення сайту МАУ, вміщення цікавих поточних відомостей. У кінці свого виступу Президент  привітав гостя з Канади, Сергія Єкельчика, який саме зараз перебуває  в Києві і має змогу взяти участь у нараді.

Сергій Єкельчик подякував і висловив своє задоволення з приводу участі у нараді. Він запропонував створити комітет, який би займався різними аспектами підготовки до Конгресу, а також визначити, яким буде оргвнесок для учасників з України та інших країн. Адже, на його думку, завчасна організація Конгресу стане запорукою участі в ньому більшої кількість науковців з  різних куточків світу. М. Мозер підтримав ці пропозиції, відзначивши, що проведення конгресу в Україні має свою специфіку і відрізняється, приміром, від великих американських форумів.

Далі прозвучав виступ  В. Борисенко, вона цікавилася станом публікації матеріалів попереднього Конгресу і наголосила, що вони мають бути оприлюднені в період між двома форумами, адже досі з’явився лише том з Голодомору.

Далі взяла слово   Л. Мушкетик, яка запропонувала провести Конгрес влітку 2018 року, можливо, в кінці липня чи серпні, адже  в цей період немає навчального процесу, тому прибуде більше викладачів. Мушкетик зауважила, що видрук матеріалів попереднього форуму нині вже активно просувається, так, готуються томи з мовознавства та літературознавства, історії та етнології. Вона вважає, що про фінансові справи і організаційний внесок говорити ще зарано, оскільки невідомо, як буде фінансуватися Конгрес.  Однак зараз уже доречно  розпочати формування напрямів, тематичних блоків,  окремих секцій, круглих столів, списку учасників  тощо. І зробити це, враховуючи побажання тих, хто планує брати участь у ньому участь.

Л. Мушкетик порушила і деякі організаційні питання, такі як внесення змін до статуту МАУ про організацію конгресів щопять, а не щотри роки.   Вона закликала подавати  матеріали до нового випуску  «Наукових записок МАУ» – як статті, так і хроніки, різноманітну інформацію. Голова НАУ передала своє прохання для зарубіжних членів асоціації активніше готувати інформацію для сайту МАУ, запропонувала також частіше заповнювати рубрику про нові видання, адже тут можна вміщати цілі книжки, знакові видання з україністики. Л. Мушкетик внесла пропозицію підготувати  до наступного конгресу інформацію про найвідоміших вчених-україністів світу, їх творчий доробок, це можна зробити окремо по кожній спеціальності і, серед іншого, розповсюдити на Конгресі.

Цікаву інформацію  повідомила Леся Вахніна, як нещодавно  відвідала Харків і взяла участь у Міжнародній науковій конференції «Центральна і Східна Європа в умовах глобалізації і регіональної інтеграції»  в рамках XV Кирило-Мефодіївських читань, організованих Харківським національним університетом ім. В. Н. Каразіна і Центром болгаристики та балканських досліджень ім. М. Дринова. Вона прибула туди з Києва  разом з директором Інституту етнології і фольклористики та Етнографічного музею  Болгарської академії наук Петком Христовим, який виголосив доповідь про результати спільного українсько-болгарського проекту між НАН і БАН «Конструювання ідентичності в контексті пан’європейської мобільності».

Г. Бондаренко,  яка має вже досвід проведення двох Міжнародних конгресів, наголосила на необхідності ревізії світових україністичних організацій.  Зауважила, що в Росії, наприклад, згортається діяльність  організацій, з якими вона особисто співпрацювала вже багато років. Щодо видання доповідей, то вона вважає доречним перейти до їх цифрового видання, що буде значно швидше і дешевше. Бондаренко порушила також питання  про відзначення активної діяльності  краєзнавців, музеологів  з різних місцевостей України, надання їм подяк від  МАУ.  Щодо тематики конгресу, то Г. Бондаренко вважає, що неможливо оминути тему війни, що нині триває в Україні.

Міхаель Мозер підтримав пропозиції Бондаренко, зокрема про надання відзнак місцевим аматорам-краєзнавцям.

Про наповнення новою інформацією сайту МАУ розповіла Ірина Огієнко, яка разом з Л. Мушкетик займається цим з серпня минулого року.

У кінці засідання М. Мозер повідомив, що за десять днів у Відні відбудеться українознавча конференція, на якій також будуть обговорюватися питання, присвячені організації наступного Конгресу.

Мушкетик Л., Огієнко І.



 
Besucherzahler plentyoffish
счетчик посещений

Головна Новини Про МАУ Конгреси МАУ Національні асоціації україністів
Україністика у світі Конференції Родом з України Видання МАУ Нові видання з україністики Контакти