У кожного народу стільки неба над головою - скільки землі під ногами!

Міжнародна

асоціація україністів

 

 mau-nau@ukr.net

написати листа

 

International association
 of Ukrainian studies

Головна Новини Про МАУ Конгреси МАУ Національні асоціації україністів

Україністика у світі Конференції Родом з України Контакти

 

 

9 липня 2009 в Інституті мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім.М.Т. Рильського НАН України відбулася зустріч співробітників відділу «Український етнологічний центр» та відділу мистецтва та народної творчості зарубіжних країн з директором Державного Варшавського етнографічного музею паном доктором Адамом Чижевським. Головуючий на засіданні директор Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М.Т.Рильського НАН України академік НАН України Г.А.Скрипник, вітаючи вельмишановного гостя, наголосила на важливості та актуальності проведення таких високих наукових зустрічей, які сприяють налагодженню контактів та більш тісній співпраці народознавців України та Польщі. Пан А.Чижевський повідомив українських колег про основні напрямки роботи очолюваного ним наукового закладу. Державний Варшавський етнографічний музей, нещодавно відзначив своє 120‑річчя. Історія музею з представленням основної експозиції на кольорових ілюстраціях знайшла відображення у спеціальному фундаментальному томі, що було видано до ювілею. Музей здійснює роботу за багатьма напрямками, окрім збереження та експонування пам’яток народної культури, організовуються численні тематичні виставки на актуальні для польського суспільства теми, наприклад, виставка «Образ поляка», яка демонструвалася тривалий час у Кракові, викликала зацікавлення та резонанс у суспільстві і спонукала багатьох поляків до зацікавлення власною генеалогією, народною культурою, символікою. Музей використовує сучасні медійні засоби репрезентації експонатів. Налагоджено постійну співпрацю з іншими музеями Східної та Західної Європи, зокрема, обмін виставками, проведення спільних конференцій, круглих столів.

Директор А.Чижевський запропонував ІМФЕ ім.М.Т.Рильського стати співорганізатором міжнародної виставки «Помаранчові революції», відкриття якої заплановане на 27 жовтня 2009 р. у залах музею. Події 2004 р., які відбувалися в Києві, мають бути представлені у фото та візуальній експозиції. Частину експонатів та фотографій вже було передано співробітниками ІМФЕ та Інституту літератури ім.Т.Г.Шевченка, що були безпосередніми учасниками тих подій. Найбільш цікаві аутентичні предмети з Майдану подарували польському колезі Г.Б.Бондаренко та В.Є.Шабліовський, зокрема намет.

В умовах фінансової кризи та зменшення бюджетного фінансування музей використовує кошти грантових програм, наприклад, Японської фундації, та надходження від місцевих органів влади. Він повідомив, що за останнє десятиліття надбанням музею стали приватні колекції експонатів, зокрема, предметів ужиткового та ритуального африканського мистецтва. В найближчих планах – проведення широкомасштабної акції, приуроченої до року Ф.Шопена, в межах якої планується не лише презентувати творчість композитора, але й представити розвиток народної музики через еволюцію музичних інструментів від найдавніших часів до сучасності.

Для участі Польщі у всесвітній виставці «Експо-2010» у Шанхаї співробітниками музею розроблена оригінальна концепція презентації польської культури, яка буде представлена світовій спільноті. Пан директор планує під Варшавою будівництво скансену за підтримки міської влади м.Варшава, яка фінансує чимало проектів та ініціатив музею. За час перебування в Україні пан А.Чижевський ознайомиться з досвідом роботи найвідомішого в Україні музею-скансену – Національного Музею народної архітектури та побуту України, відвідає Державний музей декоративно-прикладного мистецтва. Результатом візиту польського науковця до Києва стало підписання угоди про співпрацю між  Інститутом мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім.М.Т. Рильського НАН України та Державним Варшавським етнографічним музеєм, яка дозволить науковцям по обидва боки кордону стажуватися в наукових закладах-партнерах, працювати над спільними науковими проектами та програмами.

 

 
Besucherzahler plentyoffish
счетчик посещений

Головна Новини Про МАУ Конгреси МАУ Національні асоціації україністів

Україністика у світі Конференції Родом з України Контакти